Tuesday, February 28, 2006

ΟΡΦΑΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Χρεωστούμενο προς ΑΘΗΝΑΙΟ τον καλύτερο σεφ γεύσεων και λέξεων..
Λοιπόν,
Την εφηύρε προ τριακοντατείας και βάλε, Βόρεια νοικοκυρά για να ξεγελάσει τον χοληστεροπαθή σατράπη πατέρα. Είναι μία από τις πολλές ψευτοσυνταγές της όπως τις αποκαλεί, όπου πειραματίζεται ασυστόλως και επιτυχώς..
Υλικά για 6 μερίδες
2 κιλά τριών ή τεσσάρων ειδών φρέσκα μανιτάρια
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
Ζωμό κότας ή βοδινού
1 φλυτζάνι ρύζι νυχάκι ή αν δεν θέλουμε ρύζι λίγο αλεύρι για να δέσει η σούπα
Αυγολέμονο 2 αυγών και ενός λεμονιού
Λίγο φρέσκο βούτυρο ή φυτικό λιπαρό για το σωτάρισμα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με υγρή πετσέτα τα μανιτάρια (χωρίς να τα πλύνουμε γιατί γεμίζουν νερό) και τα κόβουμε κομμάτια στο ξύλο. Προσοχή δεν βάζουμε μανιτάρια κονσέρβα γιατί είναι άνοστα, ούτε πορτσίνι γιατί η γεύση τους είναι πολύ έντονη. Ολα τα υπόλοιπα είδη μηδέ των κινέζικων όπως διαπίστωσα είναι καλοδεχούμενα.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Βάζουμε το ρύζι ή το αλεύρι και μετά από ένα δύο λεπτά, το ζωμό κότας ή βοδινού που προσωπικά τον προτιμώ απο τα χεράκια της κ Εφούλας -εγώ βαριέμαι να βράζω με τις ώρες- κι όχι έτοιμο από κύβους. Τώρα αν δεν έχετε... χοληστερίνη, δοκιμάστε
και αρνίσιο ή κατσικίσιο ζωμό. Το έκανα μια φορά κι ήταν όνειρο...
Τέλος πάντων βάλτε ότι ζουμί θέλετε κι αρχίστε να βράζετε σε χαμηλή σταθερή φωτιά περί τα 30 - 35 λεπτά. Σ αυτό το σημείο προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομένο για να πάρει μία δύο βράσεις, και να μη μαυρίσει. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (κατά προτίμηση χώρια οι κρόκοι απ τα ασπράδια μαρέγκα) και εκτελούμε το ακροβατικό της μίξης των υγρών. Αν κόψει χάσατε, αν δεν κόψει θα σας φιλούν τα χεράκια οι καλεσμένοι σας.
Το καλυτερότερο αυτής της συνταγής είναι το απίστευτο της ομοιότητας των μανιταριών με τα εντόσθια!!! Οχι μόνο οπτικά αλλά σε επίπεδο υφής όταν μασουλάτε!

12 Comments:

Blogger lemon said...

Τρελλλλαίνομαι για μαγειρίτσα, τι μου την θύμισες ΑΠΟ ΤΩΡΑ!!!
Μια φορά έφαγα δύο πιάτα, και μετά με το κουτάλι απο την κατσαρόλα, και μετά έπεσα στο κρεβάτι και βογγούσα, να με πάνε σε κανένα νοσοκομείο...!
Απο τότε τρώω μόνο ένα πιάτο-τη φορά, αφήνω να περάσει κανένα τρίωρο και μετά ξανατρώω!!

Ούτε που θα το σκεφτόμουν με μανιτάρια, ακούγεται πολύ πιθανό, θα το δοκιμάσω. Τα άσπτα μανιτάρια που έχει στη λαική εννοείς? κάνουν?

6:03 AM  
Blogger orlando said...

Κοίτα όχι ένα είδος. Πάρε τα άσπρα, πάρε οπωσδήποτε πλερώτους, πάρε τους γίγαντες και προσωπικά μ αρέσουν τα κινέζικα που τα πουλάνε αποξηραμένα.

8:23 AM  
Blogger Αθήναιος said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8:39 AM  
Blogger Ελένη said...

Τί μούτρο είσαι βρε Ορλαντάκι μου γλυκό. Καλά το Αθηναιουλίνι είναι κουτό, άσε που το ζάλισες με το οβρέικο που του έγραψες, δεν ήθελε και πολύ να γίνει από κουτό, εντελώς κουτό.Όμως ήταν πολύ γλυκό από μέρους σου να γράψεις τη συνταγή που δεν την έχουμε δει ξανά ποτέ, μα ποτέ.

Σου αξίζει ένα ειλικρινές ( και όχι πειραχτικό) πεταχτό και παιχνιδιάρικο φιλάκι στην άκρη των χειλιών,εκεί που αρχίζει το μαγουλάκι, στο σημείο που αν το ρίξεις το φιλάκι σωστά νιώθεις να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. :-)

Έλα κόντα! Κοντά είπα!

[απαλά]μμμμμμμμμουτς[/απαλά]

10:27 AM  
Blogger Αθήναιος said...

This comment has been removed by a blog administrator.

12:15 AM  
Blogger orlando said...

@Ελένη
Ουάουουουτς!
Respect my hot lady!

2:52 AM  
Blogger orlando said...

@Αθήναιος
Δεν ήταν δικό μου, δεν ήταν δικό μου, δεν ήταν δικό μου.
Διότι εγώ δεν κατάφερα να ξεπεράσω .....το γυαλόχαρτο. Αποσύρθηκα ηττημένος λέγοντας: Είμαι πολύ μεθυσμένος αγάπη μου!

3:04 AM  
Blogger alombar42 said...

Θείο, θα μου στείλεις μεηλ ή να βάλω τα μεγάλα μέσα;

:)

5:11 AM  
Blogger orlando said...

Μα τι διάολο δύο σου έστειλα!

5:50 AM  
Blogger alombar42 said...

Προσωπικό μεηλ; Δεν έφτασε κανένα!

Μήπως πήρες κανένα bounce message ή delivery error report ή κάτι τέτοιο;

8:12 AM  
Blogger alombar42 said...

Για δοκίμασε alombar42 ατ yahoo τελεία com

8:13 AM  
Blogger Rodia said...

Ορφανός μουσακάς:

Αντικαταστείστε τον κιμά με σόγια, την οποία, αφού μουσκέψετε, την παρασκευάζετε ακριβώς όπως τον κιμά.. με ντοματούλα, κανελλίτσα, κλπ.

Η γεύση δεν αλλάζει και μπορεί να ξεγελαστεί και ο πλέον φαν του μουσακά.

Υ.Γ. Και βέβαια έχουν κατάρτι οι σκούνες! Για θυμηθείτε το "Νησί των θησαυρών" την περήφανη σκούνα Ισπανιόλα.. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, κάντε μια αναζήτηση στον κ. Γούγλη.

:-)

4:22 AM  

Post a Comment

<< Home